De Galapagos
Eenmaal bekomen van de Inca trail, reizen we af naar Equador voor onze 'dream to come true' trip naar de Galapagos. Onderweg ontmoeten we in Lima (Peru) nogAnneke en Rene diemet de backpacks drie
maanden aan het rondreizen zijn in Zuid Amerika. Welaten de pisco sours rijkelijk vloeien en toosten op het goeie leven. Na een paar uurtjesuitwisselen van vakantie ervaringen scheidden onze wegen
weer. Het was errug gezellig en veel te kort maar ja als wereldreizigers moetje verder..
De trip naar de Galapagos was er een waar een hoop voorbereiding in heeft gezeten. Wewilden namelijk zowel het leven op land als het leven onder water gaan ontdekken.Dat valt niet mee, eris maar
een aantal organisaties datdeze combinatieaanbiedt en daar komt vanaf volgend jaar een einde aan... Als we met het vliegtuig aankomen in San Cristobal, gaan we snel aan boord bij de Albatros, ons
luxe schip voor de komende 8 dagen. We kunnen ons geluk niet op als we onze suite betreden, een heerlijk tweepersoonsbed en wat later blijkt het beste hutje aan boord, zonder last van ronkende
motoren en diesel lucht waar andere gasten over klagen. Ook de rest van de boot is een en al luxe, met een heerlijke lounge area, een hot tub die weliswaar gevuld was met smerig koud water (maar
een kniesoor die daar op let) en een kok die de een na de andere heerlijke maaltijd uit zijn mouw tovert.
De land excursies zijn erg mooi en we komen beesten tegen die we nog nooit hadden gezien (zo moet Darwin ook een keer een brief zijn begonnen..). Uiteraard de blue footed booby, een vogel met
helblauwe pootjes,roodborstjes maar dan net iets anderseen grote verzameling aan leguanen en pinguins om er maar een paar te noemen. Het leuke hier is dat de dieren geen natuurlijke vijanden hebben
en dus ook voor niets en niemand bang zijn, zeker niet voor de continue fotograferende toeristen. Ook bezoeken we een vulkanisch eiland, de 300 treden om aan de top van het eiland te komen vonden
we achteraf wat overdreven, maar ja na onze hike ervaringen van de afgelopen tijd draaien we hier onze hand niet voor om. Ook komen we op het eiland met de landschildpadden, waar Lonely George de
hoofdrolspeler is. Deze reuzeschildpad is de laatste in zijn soort en weet niet hoe hij zich moet voorplanten. Alles is al geprobeert maar het lukt gewoon niet. Totdat wij voet aanland hadden gezet
natuurlijk. Ik weet niet wat de aanleiding nu precies was maar toen wij bij Lonely George aankwamen ging onze gids helemaal uit zijn plaat omdat Lonely George aan het sexen was !!! Snel wat foto s
genomen en opgestuurd als bewijs, want je kan hettoch een wereldwonder noemen als we de gids mogen geloven. We zijn in afwachting van de little Georges...
De ervaringen van de landexcursies waren prachtig maar we kwamen, als fervent duikers, in de eerste plaats natuurlijk voor het leven onder water.Net als op het land is ook onder water een grote
diversiteit aan leven te vinden. Een van onze favorieten blijft tochde zeeleeuw, die onder water met je komt spelen. Vooral de jonkies spelen graag, de ene keer komen ze al tuimelend om je heen
zwemmen, de andere keer komen ze in sneltreinvaart tot op een paar centimeter van je gezichtzwemmen om daarna een noodstop te maken, waarvan vooral Martin een keer de stuipen op het lijf
gejaagdkreeg. Ook hebben we erg mooie roggen gezien,waaronder een paar Eagle rays en Mobula rays, die zich gracieus door het water bewegen.Tijdens een landexcursie zagen we een hele grote
Mantazwemmen, deze zijn we onder water helaas niet meer tegengekomen. Natuurlijk werd door onze mededuikers af en toe beweerd van wel, maardit blijven we gewoon naar het land der fabelen verwijzen.
Op zoek naar zeepaardjesstuitten we een duik, door het scherpe oog van Rianne, op een octopusdie zich van de ene steen naar de andere bewoog en daarbij telkens van kleur veranderde. Uiteindelijk
hebbenwe ook nog twee prachtige zeepaardjesgevonden. Meneer de schildpad was ook van de partij, deze blijven toch leuk om tegen te komen.
De duiken op de Galapagos waren niet voor beginners. De meeste duiken, zeker die bij Wolf Island en Darwin s Arch, gingen gepaard meterg sterke en soms ijskoudestromingen, waar we soms niet anders
konden dan ons stevig vastpakken aan de rotsenom niet meegezogen te worden.Soms was je al blij dat je masker op je hoofd bleef zitten! Dit was voor een aantal mededuikers zelfs aanleiding om maar
een aantal duiken over te slaan, maar uiteraard niet voor ons als die-hards. We hebben geen enkele duik gemist zoals gewoonlijk. Je bentwaarschijnlijk maar één keer op de Galapagos en dan wil je
natuurlijk niets missen.
Eén van de redenen om naar de Galapagos af te reizen was voor ons de mogelijkheid omhaaien tegen te komen en danin het bijzonder de hamerhaai.We hadden al eens eerder in een trip naar de rode zee
hamerhaaien gezien maar hier zou het moeten wemelen van deze indrukwekkende haaien. En hiervan was geen woord gelogen. We zijn elke duik wel hamerhaaien tegengekomen. Een van onze mooiste, zoniet
de mooiste duik, was de eerste duik bij Darwin s Arch. Deze duikplek staat bekend als beste duikplek van de Galapagos en daar kunnen wij ons allebei helemaal in vinden. De eerste duik werden we
meteen al getrakteerd op een hele sterke en bij vlagen ijskoude stroming. We bleven een tijdje aan de rotsen hangen maar beslotenna een tijdje een andere spot te kiezen. Eenmaal in positie, werden
we getrakteerd op het mooiste schouwspel dat we ons hadden in kunnen beelden. Eerst doemden er een paar hamerhaaien uit het blauw op om vervolgens weer in hetzelfde blauwte verdwijnen.Daarna waren
ze er ineens allemaal, wel honderd hamerhaaien kwamen ons op nog geen 5 meter afstandvoorbij zwemmen. Omdat ze tegen de sterke stroming inzwommen waren ze een mooi slachtoffer vooronze
fotocamera.Ze kwamen allemaal uit het niets en zwommen ook boven ons langs, wat ons in staat steldeDe Foto te maken namelijk van onder de hamerhaaien met de zon op de achtergrond.
De tweede duik bij Darwin s Arch waren de verwachtingen uiteraard hoog gespannen. We gingen weer op zoek naar de hamerhaaien en ons geduld werd op de proef gesteld. De stroming was weer enorm en de
kou liet ons helaas ook niet in de steek. De tijd begon de dringen en we hadden nog helemaal geen één hamerhaai gezien. Totdat aan het einde van de duik er ineens een groep van zo n tien
hamerhaaien verscheen. Hadden we toch geluk.. Helaas konden we niet langer blijven wachten omdat Martin door zijn lucht heen was. Op weg naar de safety stop werden we zo maar nog even getrakteerd
op de ultieme droom van bijna iedere duiker.. De Walvishaai !!!!! We konden ons geluk niet op. Wel apart hoor, om zo uit je dak te gaan in de stilte van je bubbels. Maar eenmaal boven water konden
we met luid gejuich ons geluk aan de rest van de Galapgos laten horen.
De resterende dagen waren allemaal prachtig en spectaculair, maar de fotos moeten hier maar ons verhaal vertellen.
Wat is het leven toch mooi als je je dromen uit kan laten komen; en De Galapagos was er zeker 1 voor ons die is uitgekomen !
Hoi Rianne en Martin.
De verhalen weer gelezen en ook de foto's bekeken.Geweldig hoor...
We zien wel ,dat jullie het erg naar jullie zin hebben.
Dat zien we wel aan de verhalen,
schitterend mooooi............ en avondtuurlijk.
Wanneer komt jullie eerste boek uit ????? (17juli of 26 aug.!!!) groetjes.
Lieve mensen,
Ik heb met plezier jullie reisverslagen gelezen.
Door jullie Antactica verslag weet ik weer waar onze fotos gemaakt zijn.
Jullie hebben daar trouwens mooie fotos gemaakt.
Ik was nieuwsgierig hoe jullie tocht in de Torres verlopen was, en dat was boeiend om te lezen.
Ik weet nu wat wij misgelopen zijn.
Dochter vliegt vandaag naar Lima na een aantal weken Buenos Aires met haar broertje.
Ik zit in mijn vertrouwde badplaats en heb mooi weer.
groeten en een fijne tijd.
Hola amigos!!!!!
jaloers! jaloers! jaloers!!!!!! Dios Mio, wat een mooie fotos zeg! Het lijkt ons inderdaad ook echt een droom die werkelijkheid wordt. Anneke heb ik helaas nog niet echt enthousiast kunnen maken om te duiken (zeker niet als ze over die sterke ijskoude stromingen hoort), maar ik weet zeker dat ook dat een geweldige ervaring moet zijn. Super!!!
Op naar Ecuador zou ik zeggen. Ben benieuwd wat jullie daar allemaal gaan uitspoken. Het zal wel ff afkicken zijn na al die luxe.
En bier... mij lijkt het ook zeker een goed plan. Als die mugjes toch maar een dag leven, laat ze dan lekker genieten van een beetje alcohol in je bloed ;)
Hasta luego amigos!!!
besos,
an y rene
Hoi Martin en Rianne!
Marcelo en ik zijn weer in Spanje, nadat we dus twee heerlijke dagen in de hotsprings van Papallacta hebben doorgebracht. Echt een aanrader! We zijn super verbrand, dat was wat minder......even geen rekening gehouden met de hoogte (ligt hoger dan Quito) en de zon......! Maarrrrrr!!! We kunnen bijna niet wachten op de jungel verhalen!!! Is het Irritante Stel nog naar de shaman gegaan??? Zijn ze terecht gekomen tussen de tarantula's in de jungel? Hebben jullie nog een "sin orejas" (anaconda) gezien???? Heeft Rianne nog lekker kunnen slapen? En is de kakkerlak achtergebleven in Cuyabeno of reist hij lekker met jullie mee? We hopen dat alles goed is gegaan! Geniet nog van jullie reis, een hele goede vlucht naar China gewenst!!!
Marcelo en Suzanne
sgeudeke@hotmail.com
...en ik had nog zo gezegd....neem me nou mee !!!!
Nou, het is hier anders ook mooi weer hoor haha. En een hamerhaai of 100 kan eggg niet op tegen mijn twee goudvissen "blub" en "blob".
Heel veel plezier nog!